Groksix3 frilagda.jpg

GROKSI är 100% ugnsbakad parmesanost formad som små fluffuga, krispiga kuddar.

Ingredienser: 100% OST (mjölk, salt, löpe, konserveringsmedel: lysozym från ägg) av vilken 75% semi-lagrad och 25% Grana Padano DOP.

Näringsinnehåll per 100 g: energi 2331 kj/ 556 kcal, fett 39 g (var av mättat fett 28 g), kolhydrater 0 g varav socker 0 g, protein 49 g, salt 2,5. g.

 
unsplash-image-fUAuV0btigU.jpg

Får vi presentera ett säkert tips på en grym risotto, hämtad från hjärtat av Toscanas böljande kullar.

Den här rätten avnjuts lämpligast på en veranda i solnedgången till de smäktande tonerna av Guiseppe Verdis operaverk, till exempel Otello. Behöver vi nämna att ett vin av samma dignitet kommer förgylla upplevelsen?

RISOTTO PORCINI

Det här behöver du till 4 pers.

1 kuvert Mondana Karl Johan

3 Karl Johan-svampar

2 dl ris
(arborio eller carnaroliris passar båda utmärkt)
1 schalottenlök
50 g champinjoner
5 dl vatten
1 dl vitt vin
50 gr smör

75 gr riven parmigiano reggiano

Gör så här

Finhacka charlottenlök och rengör svampen med varm fuktat hushållspapper.
Skär stjälkarna i tärningar och smörfräs dem i en panna tillsammans med charlottenlöken.

Tillsätt riset och låt fräsa med så det blir glansigt.
Tillsätt 1 dl vitt vin och låt koka in.

Under tiden koka upp 5 dl vatten och blanda i ett kuvert Mondana Karl Johan.

Späd risotton med buljongen under ca 20 minuter (riset ska ha kvar en liten kärna).

Skär hälften av svamphattarna i kuber, stek dem i en panna med lite olja och tillsätt dem till riset när det kokat 2/3 av tiden. Skiva resten av hattarna fint och marinera i lite olja, salt, peppar och aromatiska örter, lite efter tycke och smak.

I med en rejäl klick smör och rikligt riven parmigiano reggiano och lite fin hackad persilja
Risotton skall bli mjuk och krämig (lite lös).

Servera och njut!