Mondanas såser

Det har aldrig varit enklare att laga en riktigt god sås gjord på naturliga råvaror och efter konstens alla regler.
Hitta dina absoluta favoriter och njut av både klassiska och exotiska smaker.

Mondanas såser behöver inte förvaras kallt men vill du ändå förvara dem i kylen, ta fram kuvertet en stund innan användning så flyter den lättare. Ett kuvert räcker till ca 4-5 dl färdig sås..

  • Hummersoppa

    Nu kan du njuta av en riktigt lyxig hummersoppa.

    Ta ett såskuvert, tillsätt 3 dl mjölk och 3 dl grädde, koka upp. Servera och njut.

    Vill du ha en krämig sås gör du på samma vis men red av den till önskad tjocklek. Helt ljuvlig att servera till en god pasta med skalade färska räkor och några havskräftstjärtar.

    Som aromsmör: vispa upp rumsvarmt smör och smaksätt med hummerfond, finhackad dill, citron. Kyl av och servera som tillbehör till all slags fisk.

    Ett såskuvert ger ca 6 dl färdig sås.

    Ingredienser: Hummerfond (vatten, hummer extrakt (13%), tomat, morotjuice), Fiskfond (vatten, fiskextrakt, musslorextrakt), glykos, maltodextrin, salt, solrosolja, jästextrakt, naturliga aromer, kryddor.

    Näringsinnehåll per 100 g: energi 883Kj/210 kcal, fett 5,9 g varav mättat fett 0,5 g, kolhydrater 33,4 g varav socker 20 g, protein 5,9 g, salt 13,9 g.

    Art.nr: 130133

  • Rödvinssås

    En klassisk rödvinssås gjord på riktigt vis, tröttnar vi aldrig på. Den här tillhör den kategorin. Rödvinssåsen passar till alla sorters kött och kan varieras med olika smaksättningar. Finns det något godare än en fyllig rödvinssås serverad till en stekt oxfilé och hasselbackspotatis?

    Rödvinssås: tillsätt 3 dl vatten koka upp smaka av späd ev. med mer vatten, red av såsen eller koka ihop till önskad tjocklek, blanka gärna av såsen med en klick smör.

    Ett kuvert ger ca 4 dl färdig sås.

    Ingredienser: Reducerat rödvin (20%), oxfond (oxben & oxkött, vatten, salt)(13%), socker, salt, rödvins pulver (destillerat rödvins extrakt, maltodextrin (potatis))(10%) , maltodextrin (vete), honung, grönsakskoncentrat(tomat, morötter, lök, selleri, purjolök, vitlök), glykossirap (vete), vegetabilisk olja (solros), rödbets pulver (koncentrerad rödbets juice, maltodextrin (potatis), citron syra)), jäst extrakt, arom, kryddor.

    Näringsinnehåll per 100 g: Energi 1002Kj/237 kcal, fett 4 g varav mättat fett 2 g, kolhydrater 44 g varav socker 17 g, protein 7 g, salt 11 g.

    Art.nr: 130440

  • Anksås

    Det här är vår specialsås framtagen speciellt till anka men som lirar lika bra ihop med andra fåglar som kalkon, kyckling och gås.

    Ta ett såskuvert och tillsätt 2 dl vatten och 2,5 dl grädde, 1 matsked gelé, någon droppe citron och smaka av. Koka upp och red av, tillsätt eventuellt lite mer grädde, eller koka ihop till du får såsen så tjock som du önskar.

    Ett kuvert ger ca 5 dl färdig sås.

    Ingredienser: Ankfond (vatten, ank kött, ank fett,)(10%), kycklingfond (vatten, kycklingben), glykossirap, jästextrakt, naturliga aromer, salt, dextrose.

    Näringsinnehåll per 100 g: Energi 221 kcal/930kj, fett 4,6 g varav mättat 1,4 g, Kolhydrater 25,1 g varav socker 15,2 g, protein 20 g, salt 12,5 g.

    Art.nr: 130417

  • Sås Gris

    Den kompletta såsen till alla rätter som innehåller fläskkött i någon form. Som exempelvis dansk skinkstek, kotletter, karrée eller revbensspjäll.

    Enkelt och otroligt smakfullt. Ta vara på stekskyn, tillsätt 2 dl vatten, 2 dl grädde och ett kuvert med sås. Koka upp i med en klick smör, smaka av och späd eventuellt med lite mer grädde och runda av med en sked svartvinbärsgelé.

    Ettkuvert ger ca 5 dl färdig sås.

    Ingredienser: Avkok av gris(vatten, gris, grisfett, lök, kryddextrakt), jästextrakt, salt, glykossyrup, socker, aromer(innehåller soya), modifierad Waxy majsstärkelse.

    Näringsinnehåll per 100 g: Energi 821 Kj/196 kcal, fett 6,2 g varav mättat fett 2,5 g, kolhydrater 17,6 g varav socker 13,1 g, protein 17,5 g, salt 16,5 g.

    Art.nr: 130453

  • Kalkonsås

    Kalkon i alla dess former är festligt. Den räcker till många och passar fint till både fest och vardags. Kalkonkött är dock i sig själv inte våldsamt smakstarkt så den kräver en god sås för att komma till sin rätt.

    Så här fixar du en sådan: Ta 1 dl vatten, 3 dl grädde och ett kuvert kalkonsås, koka upp och tillsätt lite av skyn från kalkonen och någon matsked portvin. Smaka av och späd eventuellt med mer vätska. Koka ihop till önskad konsistens och du landar i en len och krämig succésås som också passar frantastiskt bra till kyckling.

    Ett kuvert ger ca 5 dl färdig sås.

    Ingredienser: Kalkonavkok(kalkonben, kalkonkött, vatten), kycklingfond(vatten, kycklingben, kycklingfett), kryddor, glykos syrup, jästextrakt, salt, modifierad Waxy majsstärkelse, vitlök extrakt, karamel, salvia extrakt.

    Näringsinnehåll per 100 g: Energi 820 Kj/195 kcal, fett 5,6 g varav mättat fett 1,5 g, kolhydrater 15 g varav socker 10,2 g, protein 21,2 g, salt 16,2 g.

    Art.nr: 130437

  • Kalvsås

    Kalvsås är en av det varma kökets absoluta hörnstenar. Faktum är att den utgör kroppen och själen till de flesta såser och grytor.

    Mondanas kalvsås lyfter din matlagning till en helt ny dimension.

    Så här lagar du en klassisk gräddsås: Ta ett såskuvert, tillsätt 3 dl vispgrädde, 1 dl vatten och koka upp. Smaka av och späd eventuellt med mer grädde, red av eller låt koka ihop till önskad konsistens. Grönpepparsås fixar du precis på samma sätt som ovan, men börja med att fräsa 2 matskedar krossad grönpeppar i smör.

    Ett kuvert ger ca 5 dl färdig sås.

    Ingredienser: Kalv fond (vatten, kalv ( 35 %)) ox fond (vatten, oxben, salt ( 17%)), glykossirap, kryddor, jästextrakt, salt, socker, modifierad tapiockastärkelse.

    Näringsinnehåll per 100 g: 178 kcal/749 kj, fett: 1,1 g varav mättat 0,2 g, Kolhydrater: 27,8 g varav socker 23,9 g, protein: 14,3 g, salt: 16,3 g.

    Art.nr: 130102

  • KarlJohan svampsås

    Den kallas kungen bland svampar av en anledning. Den här såsen kan du använda till alla rätter där smaken av svamp skall träda fram.

    Tänk såser, soppor, risotto, dressing eller varför inte som smaksättare i ett aromsmör.

    Krämiga pastarätter blir vansinningt goda av att spetsas med Karl Johan-sås och grädde. Du kan också experimentera fritt och variera med olika örter ihop med den här såsen.

    Så här får du en härlig KarlJohan-svampsås utan större engagemang: Mät upp 3 dl grädde, 1,5 dl mjölk och koka upp tillsammans med 1 kuvert sås. Tillsätt eventuellt lite smörstekt svamp och späd med mer grädde om du vill. Red av eller koka ner till du får den konsistens du önskar.

    Ett kuvert ger ca 5 dl färdig sås.

    Ingredienser: Svampfond (koncentrat av Karl-Johan svamp, vatten.)(62%), maltodextrin, vegetabilisk olja ( solros), vatten, salt, arom.

    Näringsinnehåll per 100 g: energi 1207Kj/286 kcal, fett 14 g varav mättat fett 7 g, kolhydrater 33 g varav socker 2 g, protein 6 g, salt 11 g.

    Art.nr: 130450

  • Lammsås

    En god mustig sås som passar all rätter med lamm. Kan också tillsättas direkt vid tillagning av t.ex. lammgryta,

    Till grillad lammkotlett: Tillsätt 2,5 dl vatten, 1,5 dl grädde koka upp och red av till önskad tjocklek, Tillsätt ev lite färska eller torkade örter, Man kan byta ut en del av vattnet mot Rödvin för en mustig god sås.

    Ett kuvert ger ca 5 dl färdig sås.

    Ingredienser: Lammfond (vatten, lammben & lammkött, vitlök, lök, tomat, örter)(35%), glykossirap, jästextrakt, salt, kryddor, modifierad tapiockastärkelse.

    Näringsinnehåll per 100 g: energi: 177 kcal/742kj, fett: 0,7 g varav mättat 0,2 g, Kolhydrater: 34,4 g varav socker 29,5 g, protein: 8,2 g, salt: 17,9 g.

    Art.nr: 130434

  • Tryffelsås

    Tryffel är synonymt med fransk matlagninskonst med sin speciella smak, olik all annan. På senare tid har allt fler tagit den till sitt hjärta och nu är den en folkkär smaksättare i allt från såser till dipp och aromsmör.

    Tillhör du tryffelälskarna så har du här en underbar sås med champinjon som bas, smaksatt med den finaste vita tryffel.

    Superb till en enkel spread: rör i någon tesked i naturell färskost och njut av på nybakat bröd.

    Tillsätt 3 dl vatten koka upp i med en klick smör smaka av och späd ev. med mer vatten. Vill du göra en gräddig sås så byt ut vattnet mot grädde.

    Risotto späd kuvertet med vatten till buljong och använd att späda med när du kokar riset.

    Ett kuvert ger ca 5 dl färdig sås.

    Ingredienser: Svampfond (koncentrat av champinjon(20%), vatten.), glykossyryp, maltodextrin, salt, jästextrakt, kryddor, socker, karamell, vit tryffel (0,5%).

    Näringsinnehåll per 100 g: energi 1135 Kj/270 kcal, fett 6,5 g varav mättat fett 0,7 g, kolhydrater 48,4 g varav socker 22,6 g, protein 4,6 g, salt 12,1 g.

    Art.nr: 130460

  • Viltsås

    Den här mustiga såsen passar som hand i handsken till allt vilt, älg, hjort, rådjur, vildsvin, viltfärsbiffar med mera.

    För att få en underbart kryddad smakfylld sås: Ta ett såskuvert och tillsätt 2 dl vatten och 2,5 dl grädde. Koka upp och red av, eller koka ihop till önskad tjocklek. Det går utmärkt att förstärka smakerna med lite sötma, t.ex. vinbärsgelé.

    Ett kuvert ger ca 5 dl färdig sås.

    Ingredienser: Rådjursfond (vatten, rådjur extrakt)(10%), oxfond (vatten, oxe), jästextrakt, dextrose, kryddor, salt, socker, rödvinsextrakt.

    Näringsinnehåll per 100 g: energi: 192kcal/806kj, protein: 39,3 g, salt: 13,8 g, fett: 1,3 g varav mättat 0 g, Kolhydrater: 5,8 g varav socker 4,2 g.

    Art.nr: 130430