Kåldolmar

Det här behöver du till 4 pers.

1 vitkål (eller savoykål eller spetskål), 1 gul lök, smör, till stekning, 1 potatis, kokt kall, 2 dl mjölk, 1 dl ströbröd, 800 g blandfärs, 2 ägg, 4 msk japansk soja, 2 msk ljus sirap, 2 msk Mondana kalvfond, salt, peppar, 2 msk smör, smält, 1 msk farinsocker

6 dl skysås (vatten, 2 msk Mondana kalvfond), 2 lagerblad, 10 svartpepparkorn.

Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter. Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad. Skär bort de hårda mittnerverna och lägg dem åt sidan så länge. Lägg upp bladen på en skärbräda. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna. Fräs gyllenbrunt i lite smör. Mosa potatisen med en gaffel. Blanda mjölken och ströbrödet med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen. Låt stå och svälla cirka 10 minuter. Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden. Salta och peppra. Rör om hastigt till en smidig smet. Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Pensla med smör, peppra och pudra över en nypa salt samt farinsockret. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg runtom. Tillsätt därefter skysåsen och kryddorna. Sänk värmen till 150 grader. Bräsera ytterligare i 30–40 minuter och ös flitigt med skyn. Servera kåldolmarna rykande heta.

Föregående
Föregående

Smörgåstårta med Lax och Räkor

Nästa
Nästa

Kycklingköttbullar i tomatsås