sydney-rae-_5TGspSCIdw-unsplash.jpg

Vi ska inte tjata om höstmys, värmeljus och uppfriskande promenader i regnet.

Såvitt vi vet så finns det två sätt att bemöta den här årstiden: Hukad under filten med ett fast grepp om fjärrkontrollen. Eller stående, rak i ryggen, med gummistövlar på fötterna och svampkorg i  handen. Glöm kylan och mörkret en stund.

Vi kan inte rå på höstmörker och kyla, men vi kan lova att det blir betydligt lättare att laga mat och njuta av livet med våra såser och fonder inom räckhåll.   


unsplash-image-18YZ7zuQG4Q.jpg

Svampsoppa med smak av Karljohan

Den klassiska coleslaw-salladen som har sin givna plats på tallriken tillsammans med sommarens fräsiga biff, vilt- eller vegoburgare.

  • 400 g blandad svamp, hackad

  • 25 g smör

  • 2 schalottenlökar, hackade

  • 3 dl vatten

  • 1 kuvert Mondana Karljohan

  • 3 dl grädde

  • 0,5 msk kinesisk soja

  • ev 1 msk sherry (eller konjak)

  • salt

  • 2 krm svartpeppar, nymalen

Gör så här:

Koka ur svampen i en torr och vid panna tills all vätska kokat in.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn svamp och lök i 4–5 minuter. Lägg över i en kastrull (spara undan lite svamp till garnering) och tillsätt vatten och Mondana Karljohan.

Låt sjuda utan lock i ca 8–10 minuter.

Häll i grädden och låt sjuda ytterligare 5 minuter.

Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med soja, eventuellt sherry eller konjak, salt och peppar. Servera i vacker tallrik och garnera med stekt svamp.

Servera soppan med en bit gott bröd och en god ost.

Vinägrett

  • 1 dl vitvinsvinäger

  • 3 dl rapsolja

  •  ½ msk honung

  • 1 msk fransk senap

  •  2 msk Mondana Grönsaksfond

Gör så här:

Blanda allt i en flaska och skaka ordentligt, smaka av med salt och peppar.

Serveringsförslag

Passar utmärkt till en grönsallad på tomater, rivna grönsaker (råkostsallad), kokta bönor eller linser.

Marinera grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad).

Vänta med att blanda i dressingen om du har en sallad med gröna salladsblad. Blanda med salladen precis innan servering. Grönsallad tappar annars spänsten och slokar pga av saltet och syran i vinägretten.

Många grönsaker blir bara godare om de får marinera lite i salladsdressingen – speciellt kokta bönor och linser.


Lobster La Loca

(Lyxig vardagssås för hela familjen)

En pärla till sås, lika enkel att laga som den är smakfull. Får den truligaste tonåring att bli from som ett lamm och äta sin fisk med lysten blick.

(4 Portioner)

  • 2 msk smör

  • 1.5 msk vetemjöl

  • 2 dl grädde

  • 2.5 dl vatten

  • 1 msk Mondana Hummerfond

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 nypa salt

  • 1 knivsudd cayennepeppar eller efter smak

Gör så här:

Smält smör, rör ned vetemjöl och övriga ingredienser. Sjud sisådär en 5 min. Smaka av.

California Coleslow

Den klassiska coleslaw-salladen som har sin givna plats på tallriken tillsammans med sommarens fräsiga biff, vilt- eller vegoburgare.

  • 1 st vitkålshuvud

  • 1 st stor morot

  • 1 dl majonnäs

  • 1 dl crème fraiche

  • 2 msk Mondana Grönsaksfond

  • 1 st citron

Gör så här:

Strimla vitkålen och moroten fint, lägg i en bunke och massera ihop tills allt blir mjukt, blanda sedan i majonnäs, crème fraiche, Mondana Grönsaksfond och några droppar citron.

Rör ihop blandningen och smaka av. Droppa i mer Grönsaksfond och citron om det behövs. Vill du få en lite mustigare karaktär, är det bara att byta ut grönsaksfonden mot kalvfond.


Fusk bearnaise

  • 1 burk creme fraiche

  • 2 msk dragon

  • 1 msk dijonsenap

  • 1 msk Mondana Kycklingfond

  • ½ msk äppelcidervinäger

Gör så här:

Rör samman samtliga ingredienser. Värm i en kastrull. Klart att servera!

The Real Deal Burger Sauce

Vill du få tyst på stöddige Uncle Bob från Texas och göra processen kort med alla färdigköpta dressingar? Här är ett förslag som sitter som en smäck på både beef- och vegoburgare.

  • 2 msk crème fraiche

  • 2 msk majonnäs

  • 1 tsk Mondana Grönsaksfond

  • 2 tsk ketchup

  • 1 tsk bostongurka

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser i en skål rör runt ordentligt, låt den gärna stå en stund, så smakerna sätter sig. Gillar du hetta? Droppa i lite tabasco på slutet.


unsplash-image-al9eh9QkdPA.jpg